Et dukkehjem, Mette og Anne

Et Dukkehjem Mette og Anne

  1. Mette Undersøg – ved hjælp af kap. 12 i ”Litteraturhistorien på langs og på tværs”, ” hvordan man kan se, at ”Et dukkehjem” er et drama (påvis genrekendetegnene), og tag desuden stilling til, hvilken dramatype ”Et dukkehjem” er et eksempel på (for at kunne gøre dette, skal følgende afsnit læses: ”Hvad er et drama?”, ”At analysere drama”, ”Dramaet i litteraturhistorien”, ”Det realistiske og naturalistiske drama i det Moderne Gennembud”)
    Et dramas omdrejningspunkt er konflikten, og hvor der tales og diskuteres. I et dukkehjem er der også en overordnede konflikt mellem hende og hendes mand. Den klassiske drama er inddelt i 5 akter, dog er et dukkehjem kun inddelt i 3 akter, men dette er også et kendetegn ved et drama. Et drama har fire kendetegn hvilket er at et drama består af replikker og regibemærkninger. Udover det er det inddelt i scener og akter og der er et multimedie med personer, bevægelse, lys, lyd. I et dukkehjem består også af replikker og bemærkninger fx hvad de forskellige siger. det er også et multimedie med bevægelse, lys og lyd, da der hele tiden kommer bemærkninger efter de har sagt noget. fx står der i bogen “(nora lukker døren. Hun vedbliver at le stille…)”, ud over det er den som sagt også opdelt i akter.

  1. Undersøg Henrik Ibsen: Hvem var han? Hvad lavede han? Hvad er han kendt for?
    Henrik Ibsen regnes for at være en af største og vigtigste forfattere i det moderne gennembrud.  Han er født og opvokset i Norge, men hans familie stammer fra Danmark. Han er født i 1828 og døde i 1906. Han var uddannet apoteker. Udover at være apoteker var han dramatiker og forfatter. Samtidig var han kunster i form af at han malede malerier. Han var særligt kendt for sine dramaer, som var utroligt nemme at sætte sig ind i.

    Hans forfatterskab starter i Romantikken men en stor del af forfatterskabet foregår også i Det Moderne Gennembrud. Her skriver han om det finere borgerskab, hvor alt er flot på overfladen, men under denne gemme der sig en dårlig økonomi. Dette ses  også fra Henrik Ibsens egen familie - han blev født ind i en af byens mest velhavende familier, men senere gik hans far uofficielt fallit. Derudover skriver han også om frigjorte kvinder.
  2. Hvordan er Nora beskrevet i teksten? Lav en fyldig personkarakteristik af hende – I skal være tekstnære og dybdegående
    Nora er gift med en mand som hedder Torvald Helmer og har fælles børn med ham. I teksten bliver Nora beskrevet som værende uselvstændig og naiv. Hendes mand bestemmer over hende og hendes job er at sørge for huset og de fælles børn. Hun beskrives som om hun er et barn som ikke kan styre sine egne penge og skal tigge hendes mand om lommepenge.  Fx i bogen hvor der står “ Helmer: (rækker sedler frem) Herregud jeg ved jo nok, at der går en hel del til i et hus i juletiden. Nora(tæller) ti-tyve-tredive-firti. åh tak,tak,tak Torvald; nu hjælper jeg mig langt, “  Her får Nora penge af hendes mand har hun kan købe noget. Man får indtrykket af at hun ikke ved hvordan man skal håndtere penge, og at hun er som et barn, der skal tigge om penge. Hun begår desuden en kriminel handling idet hun forfalsker hendes fars underskrift for at optage et lån. Dette giver hende en del problemer og sætter hende i et dilemma med familiens ven, Krogsted. 

    4. Hvordan er Noras mand beskrevet i teksten? Lav en fyldig personkarakteristik af ham – I skal være tekstnære og dybdegående
    Noras mand, både omtalt som Thorvald og Helmer, bliver beskrevet som familiens patriark, hvilket vil sige at manden er dominerende og kvinden er underlagt manden. Han står for familiens økonomi og er også den eneste der har et job - Nora går derhjemme og passer børn. Thorvald arbejder i en bank, hvor han står til at blive forfremmet til direktør. Han omtaler Nora som en lærkefugl (fx på side 3, hvor der står “Er det lærkefuglen, som kvidrer derude?”), og måden hvorpå han snakker til Nora gør hende til et lille barn. Han har tidligere været syg, hvilket har gjort, at Nora blev nødt til at tage et lån. Generelt fungerer Thorvald som familiens overhovede - han er en del anderledes fra Nora. Nora fungerer som et lille barn, hvor Thorvald fungerer som faderen. Han er meget nærig med sine penge og forsøger så vidt muligt at spare, hvor Nora gerne vil bruge penge - netop fordi det er ham der står for at tjene penge.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Skt Hansblus på Skagen analyse, Anne

“Et Grundskud” af Henrik Pontoppidan

Arbejdsspørgsmål til ”Den sidste balkjole” af Herman Bang, 1887